| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Kali Administrator

Data inscrierii: 24/10/2004 Mesaje: 422 Locatie: Alaturi
|
Trimis: Mar 05 23, 2006 2:51 pm Titlul subiectului: Familie, drept canonic |
|
|
Ma conformez dorintei unuia dintre utilizatorii - deschid topic nou si imi aduc si contributia sublima cu un link:
http://tribunaortodoxiei.uv.ro/Rel._drept_religios_drept_canonic.htm
Nu fac discriminare intre religii dar pe acesta l-am gasit din prima cautare.
Cei care poseda mai multe informatii despre dreptul canonic (la noi se studiaza doar la Facultatea de Teologie asa ca .... ) sunt invitati sa ne lumineze si pe noi ceilalti care de', suntem in ceata. |
|
| Sus |
|
 |
serafim Condeier

Data inscrierii: 20/05/2006 Mesaje: 77
|
Trimis: Vin 05 26, 2006 10:55 am Titlul subiectului: |
|
|
multumesc Kali ca mi-ai deschis acest topic...sper sa fie si doritori de astfel de informatii
oricum chiar daca nu ma intrebati voi incerca sa exemplific anumite chestii care poate va vor ajuta pe parcurs chiar in procesele ce le aveti sau ce vor aparea si oricum veti stii ceva in plus fata de adversar...parerea mea!!!
 |
|
| Sus |
|
 |
Kali Administrator

|
Trimis: Vin 05 26, 2006 10:59 am Titlul subiectului: |
|
|
| Ok, da-i drumul. Eu una o sa urmaresc cu interes. |
|
| Sus |
|
 |
Vizitator
|
Trimis: Vin 06 02, 2006 12:10 am Titlul subiectului: |
|
|
| In primul rand fiecare Biserica respectiv fiecare rit/cult isi are propriul drept canonic si propria legislatie bisericeasca. |
|
| Sus |
|
 |
serafim Condeier

Data inscrierii: 20/05/2006 Mesaje: 77
|
Trimis: Vin 06 02, 2006 12:41 am Titlul subiectului: |
|
|
Scuze ! am uitat sa ma loghez si am aparut ca "vizitator "
In mare - fara a intra in detalii putem spune despre fiecare cate ceva si anume:
Biserica Ortodoxa:
- Drept Canonic Ortodox - legislatie si administratie bisericeasca
care trateaza:
dreptul canonic in general- codicii sau colectiile de legi bisericesti, legile de stat ale statului roman privind biserica; constituirea si organizarea bisericii, bunurile si averile bisericesti, forme institutionale de manifestare a credintei;
activitatea bisericii-administrare si jurisdictie bisericeasca, Raporturile bisericii - cu alte biserici ortodoxe, cu celelalte biserici neortodoxe, a bisericii ortodoxe cu lumea
activitatea jurisdictionala cuprinde:
- activitatea sau functiunea legislativa ( organe legislative, canonicitatea necanonicitatea legilor bisericesti );
-activitatea sau functiunea judecatoreasca ( abateri, delicte, pedepse bisericesti, aplicarea lor, procedura in materie de judecata biosericeasca, incetarea/ridicarea pedepselor )
-activitatea administrativa/executiva (organe si competenta, actele puterii executive )
ca sa nu va plictisesc voi continua maine cu prezentarea generala a codului Canonic CIC si CCEO ( respectiv codurile bisericii catolice - CIC se refera la Biserica Romano Catolica iar CCEO se refera la Biserica Greco-Catolica). |
|
| Sus |
|
 |
Kali Administrator

|
Trimis: Vin 06 02, 2006 9:12 am Titlul subiectului: |
|
|
"Canonicitatea necanonicitatea legilor bisericesti" - banuiesc ca intre ele era un slash dar nu asta conteaza. La modul general inteleg ca necanonicitate = neconformitate, nerespectarea normele, a legilor
Poti sa detaliezi mai mult la ce se refera "necanonicitatea legilor bisericesti"? |
|
| Sus |
|
 |
Kali Administrator

|
Trimis: Mar 07 04, 2006 9:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
| serafim a scris: |
ca sa nu va plictisesc voi continua maine cu prezentarea generala a codului Canonic CIC si CCEO ( respectiv codurile bisericii catolice - CIC se refera la Biserica Romano Catolica iar CCEO se refera la Biserica Greco-Catolica). |
Pe mine chiar ma interesa subiectul; poate cand ai timp mai treci pe aici. |
|
| Sus |
|
 |
Lucas_v1 Scrib

Data inscrierii: 12/10/2006 Mesaje: 1 Locatie: Romania
|
Trimis: Joi 10 12, 2006 6:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
Buna Kali!
Cred ca pot sa explic un pic subiectul cu necanonicitatea. Potrivit regulilor bisericesti in vigoare, Sf. Sinod e autoritatea canonica suprema, hotarand in probleme de credinta, pe cand Adunarea Nationala Bisericeasca [1/3 clerici, 2/3 laici] e autoritatea administrativa suprema.
Astfel, exista doua tipuri de reguli, anume canonice si necanonice, distinctia fiind utila pentru a stabili in sarcina cui cad [adoptare, modificare, control], precum si gradul lor de imuabilitate [in principiu, regulile canonice se modifica mai greu, fiind parte a lucrarii sacre a Bisericii].
Sper ca am clarificat.
Luca |
|
| Sus |
|
 |
master Administrator

Data inscrierii: 23/10/2004 Mesaje: 652
|
Trimis: Vin 10 13, 2006 8:59 am Titlul subiectului: |
|
|
| Citat: | [in principiu, regulile canonice se modifica mai greu, fiind parte a lucrarii sacre a Bisericii].
|
Ca sa imi bag si eu "codita", ar trebui subliniat ca ACUM se modifica mai greu.
In primele 4 secole a fost mai ceva decat avem acum in legislatia romana. :))) |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|